На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който

...
На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който
Коментари Харесай

На 9 март 1934 г. е роден Юрий Гагарин

На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса.

Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село покрай град Гжатск, Смоленска област.

На 1 септември 1941 година той стартира да върви на учебно заведение, само че на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за съвсем година и половина. Семейството е изгонено от къщата им и си прави землянка преди зимата. Малко преди освобождението на селото сестра му Зоя и брат му Валентин са изпратени на насилствена работа на запад. На 9 април 1943 година селото е освободено от Червената войска и занятията не престават. По това време Юрий обича да играе на баскетбол.

През 1945 година фамилията напуща изцяло унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в опустошения гр. Гжатск. Тук през 1949 година приключва шести клас на Гжатското приблизително учебно заведение. От есента продължава образованието си в Люберецкото професионално учебно заведение № 10.  Завършва с отличие професионалното учебно заведение с подготовка леяр-формовчик. През август 1951 година се записва в Индустриалния колеж в град Саратов. Занимава се интензивно със спорт.

Именно в тези години се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 година посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 година приключва с отличие Саратовския колеж. През юли прави първия си независим полет на самолета Як-18. На 10 октомври приключва образованието си в Саратовския аероклуб. За това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 година саратовският регионален вестник „ Младежка заря “ разгласява публикация „ Ден на летището “ в която се загатва името на Гагарин. „ Първата хвалба в печата значи доста в живота на индивида “, написа след време Юрий Алексеевич.

От 27 октомври 1955 година е извикан да отбие военната си работа. Изпратен е в I-во Военноавиационно учебно заведение „ Климент Ворошилов “ в град Чкалов (днес Оренбург)[3], в което се приготвят летци. Завършва образованието си в него с отличие на 25 октомври 1957 година без значение от някои трудности[4], а след 2 дни подписва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 година Гагарин е изпратен в унищожителен авиационен полк на Северния флот[1]. Там прави полети на военния аероплан МиГ-15 в изискванията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя наслаждение да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.

На 9 декември 1959 година подава документално заявление с молба за включване в групата на претендентите за космонавти. След седмица го викат в Москва за повсеместен медицински обзор в Централната военна болница. В началото на 1960 година специфична здравна комисия признава старши лейтенант Гагарин като кадърен за галактически полети.

На 12 април, 1961 година в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излетява с Юрий Гагарин на борда си галактическият транспортен съд „ Восток 1 “, който за първи път прави цялостна обиколка към Земята.

Първите му думи в открития космос са „ Поехали! “.



Модел на галактическа ракета Р-7 и капсулата на Гагарин.

Целият галактически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин завършил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане.

И незабавно става международна звезда.

Усмивката на Гагарин направи повече от всички руски ракети дружно. Може би е определен за първи космонавт и поради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е необикновено сполучлив пиар.

След полета, Гагарин прави международно турне, посещава 30 страни, в това число и България, на всички места посрещан с обич и възторг.

Но Гагарин иска да лети. В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич съумява да приключи Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на " Союз-1 ".

Комаров умира. И по-малко от година по-късно умира и Гагарин при акцидент по време на подготвителен полет. 

По решение на Международната федерация по авиация 12 април е разгласен за Международният ден на Авиацията и космонавтиката.

 

nauka.offnews.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР